No to ciach: łapiemy za warzywa ulubione. Zestaw przykładowy:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- cebula,
- pół główki czosnku,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka kuminu,
- 3 łyżki oliwy,
- około litra bulionu (w zagonieniu - zapomnieniu można użyć wody),
- sól, pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy, kroimy na niewielkie kawałki (około 3cm).
Układamy na blaszce, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą.
Pieczemy do momentu, aż będą miękkie i zaczną się lekko brązowić z wierzchu.
Upieczone warzywa blendujemy z niewielką ilością bulionu na puree. Całość łączymy z resztą bulionu, zagotowujemy. Dosmaczamy.
Zjadamy ze smakiem i z grzankami ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz