1 października 2013

Zupa z pieczonych warzyw

Pyszna!
No to ciach: łapiemy za warzywa ulubione. Zestaw przykładowy:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • cebula,
  • pół główki czosnku,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka kuminu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • około litra bulionu (w zagonieniu - zapomnieniu można użyć wody),
  • sól, pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Warzywa obieramy, kroimy na niewielkie kawałki (około 3cm).
Układamy na blaszce, posypujemy przyprawami, skrapiamy oliwą.
Pieczemy do momentu, aż będą miękkie i zaczną się lekko brązowić z wierzchu.
Upieczone warzywa blendujemy z niewielką ilością bulionu na puree. Całość łączymy z resztą bulionu, zagotowujemy. Dosmaczamy.
Zjadamy ze smakiem i z grzankami ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz