21 października 2013

Spaghetti a'la bolognese - FAST FOOD

Raz, że to oszukane bolognese, bo całkowicie bezmięsne.
Dwa, że podobno bolończycy za głowę się łapią, kiedy przypisuje się im spaghetti. W Bolonii jadają tagliatelle, jeżeli spaghetti, to jedynie napolitano.

Ale - robi się błyskawicznie. I o to chodzi, i o to chodzi! :)

Sos:

  • 3 cebule - pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie.
  • 3 ząbki czosnku - posiekane, dodajemy pod koniec smażenia.
  • szklankę kaszy gryczanej niepalonej z garścią czerwonej soczewicy gotujemy jakieś 10 minut - ma być lekko twarda. Traktujemy blenderem razy kilka, aby część była zmielona, a część nadal w ziarnach.
  • dodajemy kaszę do cebuli, podsmażamy chwilę.
  • zalewamy 2 szklankami przecieru pomidorowego/passaty (tę ilość można jak najbardziej regulować).
  • sypiemy zioła z Prowansji, sól, pieprz.
  • podajemy z długim makaronem razowym, posypujemy nacią pietruszkową i prażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego! :)


Pomysł jest matkowegański, z bloga matkowegańskiego zaczerpnięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz