13 października 2013

Ciastka a'la Digestive

Ciastka są minimalnie słodkie, odrobinę słone. Jak prawdziwe, sklepowe digestive. I tak jak one w pełni wegańskie.
Można pobawić się proporcjami wody/oleju - otrzymując ciastka bardziej kruche albo miękkie.
  • 225g mąki pełnoziarnistej, pszennej, żytniej, albo jeszcze innej
  • 50g płatków owsianych - zmielić
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g oleju
  • 3 łyżki słodziwa 
  • 60ml mleka roślinnego 
  • szklanka sezamu niełuszczony ze słonecznikiem - uprażyć na suchej patelni, na maleńkim ogniu, ciągle mieszając
  • 2 spore szczypty soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, urywać po kawałku formując kulki wielkości orzecha włoskiego.
Rozpłaszczyć na blaszce na grubość około 4-6mm.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz