1 października 2013

Zupa "klękajcie narody" :)

Kolejna pyszna zupka.
Zawiesista i dobrze doprawiona - rozgrzewająca i sycąca.
Na jesień, na zdrowie!

Bierzemy, co następuje:

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • seler,
  • 3 ziemniaki,
  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • puszka mleka kokosowego,
  • czubata łyżeczka curry,
  • płaska łyżeczka imbiru,
  • po pół łyżeczki zmielonej kolendry i kuminu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku. 

W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy curry, imbir, kolendrę i kumin, prażymy chwilę. Dodajemy starte na grube wióry warzywa (poza ziemniakami), mieszamy dokładnie aby pokryły się przyprawami. Po chwili dolewamy wody i dodajemy ziemniaki i soczewicę oraz resztę przypraw. Gotujemy około 20 minut.
Dodajemy pomidory, koko-mleko, wyciskamy czosnek. Gotujemy kolejne 5-10 minut.
Finito.
Na talerzu posypać nacią pietruszkową.



1 komentarz:

  1. Brakuje mi i Ciebie i nowości :(
    Może coś z Wielkiego Świata?

    OdpowiedzUsuń