Zawiesista i dobrze doprawiona - rozgrzewająca i sycąca.
Na jesień, na zdrowie!
Bierzemy, co następuje:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- 3 ziemniaki,
- szklanka czerwonej soczewicy,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- puszka mleka kokosowego,
- czubata łyżeczka curry,
- płaska łyżeczka imbiru,
- po pół łyżeczki zmielonej kolendry i kuminu,
- 4 ząbki czosnku,
- kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego,
- 4 łyżki oleju
- sól do smaku.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy curry, imbir, kolendrę i kumin, prażymy chwilę. Dodajemy starte na grube wióry warzywa (poza ziemniakami), mieszamy dokładnie aby pokryły się przyprawami. Po chwili dolewamy wody i dodajemy ziemniaki i soczewicę oraz resztę przypraw. Gotujemy około 20 minut.
Dodajemy pomidory, koko-mleko, wyciskamy czosnek. Gotujemy kolejne 5-10 minut.
Finito.
Na talerzu posypać nacią pietruszkową.
Brakuje mi i Ciebie i nowości :(
OdpowiedzUsuńMoże coś z Wielkiego Świata?