22 listopada 2013

Murzynek.

Ciasto zawsze wychodzące, ciasto pewniak ;)
Banalne w wykonaniu, szybkie bardzo. W sam raz dla niezapowiedzianych gości, albo dla zniecierpliwionych dzieci wiszących na nogawce - do ukręcenia w kilka chwil.

Oto ono:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka przecieru daktylowego (albo innego słodziwa),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 3 czubate łyżki dżemu (u nas idealnie sprawdza się mokry mus jabłkowy),
  • 1 cukier waniliowy,
  • rodzynki, orzechy, jabłko pokrojone w dużą kostkę, połamana gorzka czekolada - lub cokolwiek innego, co komu przyjdzie na myśl jako wsad ;)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy / na blaszkę, wkładać do nagrzanego piekarnika.Piec około 45 minut w 200 stopniach (przed wyjęciem sprawdzić - piec do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz