26 listopada 2013

Muffiny na szybko, wersja wegańska

Piszę muffiny, myślę baby. Jakoś tak się u nas przyjęło, że tej anglojęzycznej nazwy nie używamy. Kiedy mówię o babach, dzieci doskonale wiedzą co jest grane ;) Małe łasuchy :)

A te akurat baby to kolejny genialny w swej prostocie wypiek.
Dla kolejnych niezapowiedzianych gości ;)

Potrzeba:

  • 250g mąki pełnoziarnistej,
  • 120g miksu daktylowego (albo innego słodziwa),
  • 6 łyżek oleju,
  • szklankę mleka roślinnego,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 jabłka,
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jabłka zetrzeć na drobnej tarce. W ramach optymalizacji procesu produkcyjnego wykorzystuję z powodzeniem mus jabłkowy ze słoika.
Suche wymieszać, mokre wymieszać, połączyć wszystko. Można dodać rodzynki, orzechy, połamaną gorzką czekoladę lub cokolwiek, co nam w duszy zagra :)
Ponoć sekretem udanych bab jest nie mieszanie wszystkiego zbyt dokładnie. Ot, tak - byle jak machnąć widelcem razy kilka i wystarczy.
Piec 20 minut w 170-180 stopniach.


Baby wygrzebane z forum wegedzieciak.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz