22 listopada 2013

Drożdżowe dyniowe

Ciasto drożdżowe z wkładem dyniowym. Do tego z nadzieniem czeko - orzechowym.
Doskonałe na szarobury dzień za oknem, na dobry humor i na zdrowie też!

Zaczyn:

  • 20g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki letniej wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka cukru,
wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, aż na powierzchni zaczną się wytwarzać pęcherzyki.

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (może być pół na pół z białą),
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 szklanka purée dyniowego (dynię uprzednio należy ugotować / upiec i przepuścić przez praskę lub rozgnieść widelcem),
  • szczypta soli,
  • wyrośnięty zaczyn.
Całość dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania na około 2 godziny. Z czystym sumieniem można posłużyć się maszynką do wyrabiania wkładając na spód składniki płynne, na wierzch stałe.
W czasie wyrastania ciasta można zająć się nadzieniem:
  • 1 szklanka daktyli,
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych.
Wszystkie składniki poza orzechami zblendować na niezbyt gładką masę, orzechy posiekać.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat. 
Smarować nadzieniem, sypnąć hojnie orzechami, zawinąć jak makowiec.
Można upiec w takiej formie, można przekroić i zapleść np. warkocz. 
Zostawić na kolejne 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piec 30 minut w 190 stopniach.

Źródło: jadłonomia.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz