6 sierpnia 2013

Jarmużanka (wyciągnięte z czeluści chusty.info)

Zupa krem, całkiem gładka lub z ziemniakami w kawałkach.
Z wyglądu paskudna, w smaku przepyszna!
Z nutką imbiru. Bogata w wapń, beta karoten, witaminę A, sód, potas, magnez...
Do sprawdzenia tu: http://www.nutritionvalue.org/Kale%2C_with_salt%2C_drained%2C_boiled%2C_cooked_nutritional_value.html


 Ot i sama zupa:
  • 1 duży por
  • 2 pietruszki
  • 2 marchwie
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 małych ziemniaków
  • 6 (albo i więcej) dużych liści jarmużu
  • olej
  • 1-2 łyżki imbiru, sól, pieprz, kurkuma
  • i oczywiscie woda

Pietruszkę, marchew i por pokrojone w talarki - wrzucamy do garnka na rozgrzany olej (możemy dodać sos sojowy lub inny), dusimy do miękkości. Dodajemy dość drobno pokrojony jarmuż i dwa ząbki czosnku  - dusimy około 10 minut i przyprawiamy imbirem (1 łyżka) i resztą. Dorzucamy ziemniaki, mieszamy, dolewamy wodę i całość gotujemy jeszcze 15 minut, 5 min. przed końcem gotowania dodajemy resztę czosnku i imbiru.

Z ilością imbiru  należy uważać, łatwo przedobrzyć i wtedy pozostaje zapijanie zupy wodą.

Wyjąć część ziemniaków. Całość zmiksować, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy.

Smacznego! :)

Przepis dawno temu znaleziony na forum wegedzieciak.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz