6 sierpnia 2013

Hummus

Jedno z dwóch podstawowych smarowideł kanapkowych.
Do niedawna niezaprzeczalny lider (do czasu pojawienia się smalczyku fasolowego ;)).


 Składniki zazwyczaj na oko. Mniej więcej mają się tak:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki niełuszczonego sezamu
  • kilka gałązek naci pietruszkowej
  • sól 
Sezam uprażyć na suchej patelni. Nać drobno posiekać. Całość potraktować blenderem.
Smarowność wyregulować ilością oliwy, wyrazistość smaku - cytryną i solą.
Włala :)
Podać z chlebem i świeżym warzywem, ukiszonym warzywem, jakimś pito-plackiem albo wyjeść łyżką, najlepiej na ciepło jeszcze ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz