26 września 2013

Naleśniki wytrawne

Z grubsza produkcja naleśników wygląda następująco:

rządzi opcja razowa - pół na pół z mąką pszenną białą daję orkiszową, dodaję jajko, dolewam wody. Dla miękkości może być to woda gazowana. Do tego sól i garść przypraw (pieprz ziołowy, majeranek, cząber, lubczyk, etc.).
Chlust oleju do ciasta i można smażyć na zupełnie suchej patelni.


Wersja wytrawna wczorajsza:

  • ugotować brązowy ryż z brązową soczewicą (ilościowo 1:1) do miękkości,
  • podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę,
  • ugotowane ziarna dołożyć na patelnię, dodać łyżkę masła, chwilę podsmażyć,
  • dodać sól, pieprz i sporą garść poszatkowanej drobno naci pietruszkowej,
Wersja wytrawna dzisiejsza:
  • pół kilo kapusty kiszonej poszatkować, podlać wodą i ugotować do miękkości (opcjonalnie dodać garść suszonych grzybów),
  • podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę,
  • ugotowaną kapustę dołożyć na patelnię, podsmażyć chwilę razem,
  • kapuścianą masę zmielić (nie na gładko!)
Gotowy farsz zawijać w naleśniki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz