19 marca 2014

Zupa szpinakowa / pokrzywowa

To już ten czas, kiedy słońca coraz więcej, i więcej - zielenina budzi się do życia. Wszelka zielenina, im bardziej dzika, tym lepiej :)
Po zimie, kiedy brakuje zielonego, bardzo chce się garściami pałaszować zielsko w każdej postaci :)

Stąd zupa, w której oryginalnie pływał sobie szpinak, a u nas gościnnie w roli szpinaku wystąpiła pokrzywa.


Najpierw ugotować bulion warzywny:
  • 1 duża cebula,
  • 2 średnie marchewki,
  • pół selera,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • świeży lubczyk
  • około 2 litry wody
Gotować na maleńkim ogniu pod przykryciem około 30-40 minut.

Do zupy właściwej potrzeba:
  • 150 g świeżego, posiekanego szpinaku (młodych pokrzyw uprzednio sparzonych),
  • 4-5 pokrojone w plastry pieczarki,
  • 3-4 pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • 1,5 szklanki ugotowanej wcześniej małej białej fasolki 
  • pół szklanki dokładnie opłukanej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1-2  zmiażdżone ząbki czosnku,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku. 

Gotowy bulion odcedzić i ponownie zagotować. Dodać ziemniaki, pieczarki i komosę. Gotować, aż będą miękkie (15-20 minut). Pod koniec gotowania dodać szpinak, fasolkę oraz pokrojoną marchewką z bulionu.


Całość zagotować, przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz